TROBADA AMB MANUEL BAIXAULI, L'HOME MANUSCRIT

Ruth Vilar va conversar amb l'escriptor Manuel Baixauli sobre la seva novel·la L'home manuscrit i els aspectes més significatius de la seva obra literària.



Manuel Baixauli va visitar la biblioteca de Caldes de Montbui per parlar amb els lectors sobre L'home manuscrit, llibre que va suposar un punt d'inflexió en la seva trajectòria, a partir del qual el "pintor que escriu" que ell era va esdevenir "l'escriptor que pinta" que és avui.

En aquesta trobada distesa l'autor va esbossar un breu autorretrat. Tal com declara als seus llibres, tota l'escriptura és autobiogràfica, ja sigui de forma explícita o velada. Així, tant els contes d'Espiral com els articles recollits a Ningú no ens espera i, per descomptat, la seva novel·la La cinquena planta es nodreixen d'allò que ell mateix ha percebut, experimentat, imaginat, somiat...



També L'home manuscrit reflecteix i recull els paisatges, personatges familiars, temes recurrents i l'atreviment formal que retrobem a la resta de la seva producció. La seva és una obra coherent i sincera que ens deixa veure l'escriptor perquè, a través d'ell, ens veiem a nosaltres mateixos. En aquesta novel·la, nascuda d'una imatge creixent la d'una casa abandonada amb les parets cobertes de paraules, un home fa balanç i endreça incansable de la seva vida amb voluntat d'esmenar, mitjançant l'escriptura, els errors comesos.

A més, Manuel Baixauli va descriure el seu procés de creació, que parteix d'un primer esborrany complet i molt lliure. Només després d'haver-lo escrit, comprèn l'autor quin llibre és aquell en què treballa. Aleshores es traça un mapa de l'obra i sotmet la redacció inicial a nombroses reescriptures. La combinació conscient i pacient d'ambdues fases confereix als seus llibres una qualitat calidoscòpica i minuciosa que colpeix i sorprèn els lectors.

Finalment, vam poder gaudir de la lectura en veu del seu autor de "Dibuix del natural" i "On", dos dels relats continguts en la novel·la La cinquena planta.