"Los niños tontos" al Círcol MaldàLos niños tontosvolum de relats breus d'Ana María Matute en què es basa l'espectacle, publicat per primer cop l'any 1956– és un meravellós recull d'estampes poètiques que retrata la infantesa dramàtica dels nens que van créixer a l'Espanya rural de la postguerra. Amb el muntatge teatral “Los niños tontos”, la companyia Cos de Lletra penetra aquest món fosc, dolorós i tanmateix ple de somnis, tot encarnant els infants que hi sobrevivien amb penes i treballs i que feien del joc el seu millor refugi.

Fitxa artística:
Autora: Ana María Matute
Actors: Salva Artesero i Neus Umbert
Música original: Manuel Sánchez Riera
Investigació i documentació: Joan Corderas i Plans
Direcció i dramatúrgia: Ruth Vilar
Producció: Companyia Cos de Lletra
Fotografia: Laura Varela Lima

Para nuestros niños tontos, que nos precedieron y que limpiaron nuestro camino de piedras con sus propias manos.

Ana María Matute (Barcelona, 1926) va ser guardonada amb el Premio Cervantes 2010.
Els seus llibres “no están exentos de compromiso social, si bien es cierto que no se adscriben explícitamente a ninguna ideología política. Partiendo de la visión realista imperante en la literatura de su tiempo, logró desarrollar un estilo personal que se adentró en lo imaginativo y configuró un mundo lírico y sensorial, emocional y delicado. Su obra resulta así ser una rara combinación de denuncia social y de mensaje poético, ambientada con frecuencia en el universo de la infancia y la adolescencia de la España de la posguerra”.*

La companyia Cos de Lletra, formada per Salva Artesero i Ruth Vilar, va néixer l’any 2006. Des d’aleshores, ha estrenat els espectacles “Mañana, mañana”, a partir del Teatro Incocluso de Federico García Lorca; “Ja és hora quese sàpiga”, una selecció de la poesia de Pere Quart acompanyada per les sonates i partites de J. S. Bach; “Com gotes d’aigua”, poemes de Joana Raspall i cançons populars per a públic familiar. Ha dut a terme les lectures dramatitzades de les obres “L’espedaçament” i “10 m2”, ambdues de Ruth Vilar.
Cos de Lletra també publica entrevistes, ressenyes i articles vinculats amb el teatre. A més, desenvolupa una important tasca docent a través de tallers d’animació a la lectura, d’escriptura creativa i de lectura en veu alta.
La companyia pretén, amb el seu treball, convertir pel públic o pels participants l’obra literària impresa en experiència artística viscuda. Cos de Lletra valora la paraula original dels autors en la seva plenitud; per això, el treball de dramatúrgia i interpretació s’encamina a apropar fidelment aquesta paraula als espectadors.

“Los niños tontos” s’estrena el dimarts dia 5 de juny al Círcol Maldà de Barcelona. L’espectacle es podrà veure en aquest teatre tots els dimarts i dimecres del mes de juny a les 21 hores. (Reserva d’entrades al telèfon 93 304 39 99.)