MAÑANA, MAÑANA El Teatro Inconcluso de Federico García Lorca

“Al público se le atrae, se le engaña, se le educa y se le da, sin que él se dé cuenta, no gato por liebre, sino oro por liebre. Hay que mantener actitudes dignas, en la seguridad de que serán recompensadas con creces. Lo contrario es temblar de miedo detrás de las bambalinas y matar las fantasías, la imaginación y la gracia del teatro, que es siempre, siempre, siempre, un arte, y será siempre un arte excelso. […] Arte por encima de todo. Desde el teatro más modesto al más encumbrado se debe escribir la palabra arte en salas y camerinos, porque si no, vamos a tener que poner la palabra comercio o alguna otra que no me atrevo a decir.”

Federico García Lorca





“Mañana, mañana” és un espectacle que es nodreix de textos poc coneguts i en bona mesura inèdits als escenaris, de Federico García Lorca. Aquest fet és, per si mateix, una excel·lent carta de presentació per al muntatge. Hi ha interès en Lorca i hi ha interès en la seva obra. A més, el vincle de Federico García Lorca amb Catalunya és, per part seva, explícit: “Allí está el Mediterráneo, el espíritu, la aventura, el alto sueño de amor perfecto. Hay palmeras, gentes de todos los países, anuncios comerciales sorprendentes, torres góticas y un rico pleamar urbano hecho por las máquinas de escribir”.

D’altra banda, la merescuda importància que s’ha concedit a l’obra de Lorca ha provocat que la major part dels muntatges dels seus textos dramàtics siguin espectacles de gran format (amb requisits tècnics considerables i un elevat catxet). Per això, “Mañana, mañana” ofereix una alternativa de qualitat als circuits i sales que no poden encabir propostes de gran format, però que estan, tanmateix, interessats en l’obra de Lorca.

L’objectiu del muntatge consisteix a divulgar el Teatro Inconcluso de Lorca: no només pel que fa al seu component literari, sinó sobretot donant rellevància a la seva naturalesa teatral i social.



Una troupe minúscula i voluntariosa vol dur a l’escenari un bocí de realitat poètica, tot esgrimint-lo davant d’un públic que només demana que l’enredin. Per tal de sortir-se’n, els quatre membres d’aquesta companyia ambulant desenvolupen tota mena d’oficis i es sobreposen a totes les adversitats. A totes?

La dramatúrgia de “Mañana, mañana” orquestra peces tan desconegudes com breus de Federico García Lorca, i amb elles composa una història de teatre dins del teatre. Aplega títols com ara Dragón, Comedia sin título, Los sueños de mi prima Aurelia, La bola negra, Posada, Rosa mudable, Ampliación fotográfica o La destrucción de Sodoma, entre d’altres. Reuneix també la música de Zorongo, Las tres hojas, Nana de Sevilla o La Tarara, cançons que Lorca va harmonitzar i recollir al volum Canciones españolas antiguas, i que el públic gaudirà interpretades amb la guitarra espanyola.




Fitxa artística

Autor: Federico García Lorca

Actors i Actrius: Salva Artesero, Sergio García, Neus Umbert i Ruth Vilar

Música: Canciones españolas antiguas, arranjades per Federico García Lorca

Guitarra: Sergio García i Neus Umbert

Producció: Cos de Lletra i Bambalina

Direcció Musical: Neus Umbert

Direcció i Dramatúrgia: Ruth Vilar

Durada de l’espectacle: 70 minuts