Book Express Club

Club de Lectura per a nens i nenes

a la Biblioteca de Caldes de Montbui 

 

 La companyia Cos de Lletra dinamitza el nou club de lectura per a nens i nenes de la Biblioteca de Caldes de Montbui: el Book Express Club. Els participants descobreixen que poden compartir la seva passió per la lectura amb altres nens i nenes. Plegats conversem sobre la literatura i el plaer de llegir, d'una manera planera i divertida. A cada trobada parlem d'un llibre escollit prèviament, i, a més, tothom pot fer les seves pròpies recomanacions. Un intercanvi literari amb tots els ets i uts.

El primer dimecres de cada mes viatgem en el Book Express, el tren conduït per la companyia Cos de Lletra, que porta els seus viatgers a conèixer nous mons plens d’aventures, misteri i molta, molta diversió.

De 18 a 19 hores.
Inscripcions obertes a la Biblioteca de Caldes de Montbui.

* * * * *

La darrera trobada del curs va tenir lloc dimecres dia 13 de maig. Ens vam acomiadar parlant sobre un tema de vital importància: la llibertat dels nens. A partir de la lectura de Paula i la lleugeresa de l'ésser, del croat Zoran Drvenkar, els participants van reflexionar i van poder expressar fins a quin punt se senten lliures per ser com són."La Paula té llibres i té el cel.
I qui té llibres i té el cel,
pot passar-se tot el dia
només llegint i mirant,
i no s'avorreix mai."El dimecres dia 8 d'abril el Book Express Club va estar d'enhorabona: ens va visitar el Miquel Desclot! Entre molts altres temes ens va parlar de l'antologia poètica Poesies amb suc, un volum ple de poemes per a infants que els nens i nenes del club van llegir amb alegria. Ells també van ser protagonistes de la trobada amb els seus comentaris i preguntes adreçades al nostre convidat.

El passat mes de març vam conèixer... Franz Kafka! Ens hi va ajudar Jordi Sierra i Fabra amb la història de l'Elsi, la nena que després de perdre la seva nina Brígida, va començar a rebre precioses cartes on ella li explicava les seves aventures. L'autor de La metamorfosi juga un paper molt especial a Kafka y la muñeca viajera (Premi Nacional de Literatura, 2008).A la trobada del mes de febrer vam parlar de Mil caballos de Roberto Piumini, autor reconegut internacionalment pels seus llibres de poesia, contes, novel·la i teatre. 

Es tracta d'un recull de contes amb arguments d’orígens diversos (n’hi ha d’inventats per l’autor, per descomptat, però també de tema mitològic, llegendari, històric...). Cadascun explica amb traça, naturalitat i una extensió aproximada de tres pàgines, el cas d’un cavall diferent. Bucèfal i el cavall de Tròia són només dos dels molts equins que comparteixen llibre amb una pila de personatges valents, curiosos, eixerits... Els contes, a més, tan aviat tenen lloc a Amèrica com a l’Orient Llunyà, a Austràlia com a la Grècia Antiga... Senzill i molt recomanable.

El mes de desembre ens vam endinsar en el món de les bruixes amb els contes i les llegendes de Guarda el secreto. Manual para brujas, de Patxi Zubizarreta. Aquest volum barreja amb traça i delicadesa el món d'avui i la màgia perdurable de les històries tradicionals. Les il·lustracions són d'Elena Odriozola.Dimecres dia 12 de novembre vam parlar de la novel·la La bossa groga, de Lygia Bojunga. Aquesta escriptora brasilera, que va guanyar el Premi Andersen pel conjunt de la seva obra, ens desvetlla en aquest llibre la màgia que amaguen els objectes quotidians.

"Si a la meva família descobreixen que els meus tres desitjos es fan grans i s'inflen tant com globus, segur que se'n burlaran. No entenen aquestes coses, creuen que és infantil i no s'ho prenen seriosament. He de trobar ben de pressa un lloc per amagar-los tots tres: si hi ha una cosa que no vull és que els grans es riguin de mi."
Dimecres dia 8 d'octubre vam començar el viatge del Book Express Club amb Matilda de Roald Dahl, tot un clàssic de la literatura infantil i juvenil, i una declaració d'amor pels llibres.
"Era agradable de pujar-se una beguda calenta a l'habitació i de tenir-la al costat mentre seia a la silenciosa cambra llegint en la casa buida, a les tardes. Els llibres la transportaven a mons nous i li presentaven gent impressionant que vivien vides excitants. Va navegar en vells vaixells de vela amb Joseph Conrad. Va anar a l'Àfrica amb Ernest Hemingway i a l'Índia amb Rudyard Kipling. Va viatjar arreu del món asseguda estant a la seva cambreta d'un poble anglès."