CLUB DE LECTURA


CLUB DE LECTURA PER A NOIS I NOIES.
BIBLIOTECA JOAN PETIT I AGUILAR

L'any passat el Club de Lectura juvenil de la Biblioteca Joan Petit i Aguilar de Sant Feliu de Codines va iniciar una nova etapa amb nens i nenes de 8 a 11 anys. Les inscripcions estan obertes durant tot el curs 2013-2014 a la mateixa biblioteca.

Un cop al mes, proposem un llibre i ens trobem per comentar-lo. Tothom hi pot dir la seva. A més, els nois i noies es fan les seves pròpies recomanacions els uns als altres. Durant una bona estona, els participants parlen apassionadament i lliurement de les seves lectures.

El club de lectura és una activitat adreçada a nois i noies que gaudeixen llegint i que desitgen compartir la seva afició pels llibres. En cap cas es tracta d’una activitat de reforç. Els participants hi assisteixin voluntàriament.

Curs 2013-2014

El mes de juny acomiadem el curs amb la lectura de Manolito Gafotas, d'Elvira Lindo. Una bona manera de celebrar els vint anys de la publicació d'aquesta divertida novel·la, la primera de la sèrie d'aventures del popular nen de Carabanchel (alto). A més, farem una pila de recomanacions per tal que tinguem lectures per triar i remenar al llarg de tot l'estiu.La trobada del mes de maig va ser ben especial. Vam parlar de Gianni Rodari i dels seus contes fantàstics, amb el llibre Contes per telèfon com a fil conductor. A més, vam rebre la visita dels nois i noies participants al programa LECXIT que van poder viure en primera persona el curs del club de lectura.
El passat dijous dia 10 d'abril ens vam endinsar en l'univers meravellós d'Ana María Matute. Vam parlar del conte El saltamontes verde; la història de Yungo, un noi a la recerca de la seva veu perduda.

"A primera vista, Yungo parecía un niño como los demás, pero los muchachos dejaban pronto de jugar con él, y las gentes no solían hablarle ni pedirle nunca nada. Y es que Yungo no tenía voz. Hubo un tiempo en que, lo días de mercado, la granjera lo comentó con otras mujeres del pueblo:
- Este muchacho perdió su voz. Alguien se la robó al tercer día de nacer. En algún lugar estará, pero ¡quién sabe cómo ir a buscarla!"El mes de març vam rebre la visita d'en Kamo, un personatge creat per Daniel Pennac, protagonista de diverses aventures molt quotidianes i al mateix temps extraordinàries. El llibre Quin un, en Kamo! aplega les narracions "L'agència Babel" i "L'evasió d'en Kamo".
A la trobada del mes de febrer vam parlar de la novel·la El màgic d'Oz, de L. Frank Baum. Vam caminar cap a la Ciutat de les Maragdes acompanyant la Dorothy, el Llenyataire de Llauna, l'Espantaocells i el Lleó Poruc.
Vam començar el 2014 amb una trobada molt especial.

El passat 23 de gener cada participant del club ens va parlar d'un llibre que només havia llegit ell. Vam seleccionar algunes de les divertides novel·les de Roald Dahl, com Els culdolla, James i el préssec gegant i Matilda. I també vam obrir una porta a la poesia de Joana Raspall: vam llegir poemes dels volums Com el plomissol i Serpentines de versos.A la darrera trobada de l'any, el mes de desembre, ens vam endinsar en el món de Jostein Gaarder per comentar la novel·la ¿Que hi ha algú? i reflexionar sobre els misteris de l'univers. Vam descobrir el planeta Elio i vam imaginar altres formes de vida, més o menys iguals a la nostra. Perquè voler saber, aprendre i descobrir és una característica essencial de l'ésser humà.
El mes de novembre vam parlar de Mil caballos de Roberto Piumini, autor reconegut internacionalment pels seus llibres de poesia, contes, novel·la i teatre.

Aquesta és la petita ressenya que Ruth Vilar va fer de Mil caballos coincidint amb la seva publicació l'any 2009:

"Recull de contes amb arguments d’orígens diversos (n’hi ha d’inventats per l’autor, per descomptat, però també de tema mitològic, llegendari, històric...). Cadascun explica amb traça, naturalitat i una extensió aproximada de tres pàgines, el cas d’un cavall diferent. Bucèfal i el cavall de Tròia són només dos dels molts equins que comparteixen llibre amb una pila de personatges valents, curiosos, eixerits... Els contes, a més, tan aviat tenen lloc a Amèrica com a l’Orient Llunyà, a Austràlia com a la Grècia Antiga... Senzill i molt recomanable".
Vam centrar la trobada del mes d'octubre en el llibre Guarda el secreto. Manual para brujas, de Patxi Zubizarreta. Aquest volum barreja amb traça i delicadesa el món d'avui i la màgia perdurable de les històries tradicionals. Les il·lustracions són d'Elena Odriozola.
El nou curs va començar el dijous dia 19 de setembre. Vam parlar de Momo, una novel·la que reflexiona sobre la capacitat d'escoltar i l'ús del temps. Escrita l'any 1973 per Michael Ende, el mateix autor de La història interminable.


* * * * *

El dijous dia 14 de març vam comentar la novel·la El fantàstic senyor Guillot de Roald Dahl. Una oportunitat meravellosa per endinsar-nos en l'univers de l'autor de clàssics de la literatura juvenil com Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata i Les bruixes.
* * * * *


CURS 2011-2012

Acabem el curs amb un gran clàssic universal: Orgull i prejudici, de Jane Austen. El mes de juliol els nois i noies han explicat les sensacions que els ha despertat una de les novel·les d'amor per excel·lència. "Aquests són els llibres que hem de llegir", han dit. Jane Austen va retratar magistralment la moral i els costums de l'Anglaterra de principi del segle XIX.

El dijous dia 14 de juny vam comentar Persèpolis, de Marjane Satrapi, que s'ha convertit en un còmic de referència en els últims anys. "No escric només sobre la meva vida: escric sobre la història del meu país (Iran), el que hi va passar durant la meva infància; sobre la situació política que s'hi va viure", en paraules de la mateixa Marjane Satrapi.El mes de maig vam parlar del llbre Cavall de guerra, de Michael Morpurgo. La Primera Guerra Mundial des del punt de vista d'un cavall. Un animal es pot posicionar a favor d'un bàndol, en un conflicte armat? Hi entén, de guerres? Ho potser el més important és saber quines persones el tracten bé i quines no? Així doncs, quina diferència hi ha entre un cavall i un home?A la trobada del 19 d'abril ens vam endinsar a la commovedora història de Daniel, el Mochuelo, amb la lectura de El camino de Miguel Delibes. Aquest llibre ens va permetre reflexionar plegats sobre les infanteses llunyanes i sobre les amistats salvadores, entre molts altres temes.
El mes de març vam parlar d'El temps de l'oblit, de Jordi Sierra i Fabra. Aquest llibre ens endinsa dins el tema del terrorisme al País Basc des de la perspectiva d'un jove de divuit anys. Els nois i noies del club van dir la seva sobre aquesta realitat que encara avui, quan s'ha arribat al cessament de la violència -un punt inimaginable no fa tants anys-, continua sent tabú per a molts adults.Al febrer vam comentar el llibre El poni roig, de John Steinbeck. L'autor de la cèl·lebre El raïm de la ira excel·leix en l'art de narrar i en la creació de personatges. Els nois i noies es van acostar a tot un referent de la literatura del segle XX.El mes de gener vam parlar del llibre L'univers de Poe, que recull cinc dels relats d'Edgar Allan Poe: "L'escarabat d'or", "La carta robada", "El retrat oval", "La setmana dels tres diumenges" i "La veritat sobre el cas del senyor Valdemar". Poe, considerat un dels pares del conte modern, va tenir una vida tan fosca que hauria pogut confondre's perfectament amb un dels personatges de les seves inquietants històries.El mes de desembre del 2011 vam comentar Jugar con fuego i La ira del fuego, de Henning Mankell. Es tracta de la segona i la tercera part de la trilogia del foc. El primer llibre, El secreto del fuego, va ser un dels que més van agradar durant el curs passat.


Al novembre vam parlar de Viatge màgic a l'Àfrica, de Jordi Llompart.

El mes d'octubre ens vam aproximar als llibres Musclos per sopar, de Birgit Vanderbeke, i La veritable confessió de Charlotte Doyle, d'Avi.


El Club de Lectura de Sant Feliu de Codines (adreçat a nois i noies de 12 a 16 anys) es va formar l’estiu de 2008. Des d’aleshores ens hem trobat mensualment per compartir comentaris i jocs d’animació a la lectura al voltant d’un llibre.

Al llarg del curs 2010-2011 vam llegir i comentar:

  • El crim de Lord Arthur Savile i altres relats, d'Oscar Wilde.
  • Poesies amb suc, diversos autors.
  • El llibre negre dels secrets i L'encantador d'ossos.
  • L'evolució de la Calpúrnia Tate.
  • Clots, de Louis Sachar.
  • Lecciones de poesía para niños inquietos, de Luis García Montero.
  • Tigre, tigre, de Lynne Reid Banks.
  • El secreto del fuego, de Henning Mankell.
...entre d'altres.

A més, vam organitzar un recital de poesia, on la selecció i la lectura dels textos va anar a càrrec dels nois i noies. La sessió va obrir les portes al públic.

A la trobada del mes de juny vam comentar el llibre Un infant prodigi, d'Irène Némirovsky. També vam parlar de l'obra de teatre breu Teatro sobre plano, de Ruth Vilar, publicada al número d'abril de la revista de literatura Quimera. Els participants en van llegir alguns fragments en veu alta.


Durant l'any 2009 el Club de Lectura va comptar amb la participació fidel d’una colla de noies lectores. Vam començar amb els tres llibres seleccionats pel ClijCAT per al premi Atrapallibres: Ales de foc, de Laura Gallego; Nima, el xerpa, de Josep Francesc Delgado; i La invenció de l’Hugo Cabret, de Brian Selznick. Les tertúlies que van suscitar tots tres van ser apassionades i molt profitoses. Van descobrir que fins i tot en lectores d’edats semblants amb afinitats manifestes, el gust i el bagatge personal influeixen fortament l’experiència lectora. Posteriorment vam intercanviar impressions al voltant d’Història d’un cavall, de Lev Tolstoi i Òscar i la Peggy Blue, d’Eric-Emmanuel Schmidt, dos títols que aborden amb cura i sensibilitat els temes de la vida i la mort. En ambdós casos van reflexionar sobre qüestions transcendents com l’amor, la convivència i la religió, i sobre les seves opinions i sentiments al respecte. Amb La biblioteca mágica de Bibbi Bokken, de Jostein Gaarder i Klaus Hagerup, van poder valorar aspectes com la versemblança d’un text, la dosificació de la intriga i la satisfacció o frustració de l’expectativa creada. A més, van conèixer el dramaturg Henrik Ibsen i es van assabentar del funcionament del sistema de classificació decimal que s’aplica a les biblioteques. Fins i tot de la lectura de Diari del Greg. Un pringat total, de Jeff Kinney, un llibre ximple sense suc ni bruc, van ser capaces de treure’n les seves pròpies conclusions: que l’èxit d’un títol no implica necessàriament que tingui qualitat literària. Finalment, vam endinsar-nos en el clàssic de la literatura juvenil La història interminable, de Michael Ende, llibre al qual vam dedicar dues sessions. Per la seva diversitat temàtica, l’abundància de personatges i la riquesa dels múltiples mons que conté, els jocs proposats van ser molt dinàmics i els participants es van engrescar a començar a escriure la seva novel•la.