CONTES PER JUGAR, sessió de contes de Gianni Rodari
Gianni Rodari (Omegna, Llombardia, 1920 – Roma,1980) Premi Andersen 1970, és el creador d’un autèntic i personalíssim gènere de literatura infantil. Les seves trames són jocs senzills i plens d’humor, que poden entendre i fruir tots els nens. Els seus jocs, però, no s’acaben en ells mateixos, sinó que neixen d’una visió crítica del món, plena de realitat i d’optimisme.

"Contes per jugar" és una sessió que descobreix el món d’en Gianni Rodari a través de les seves històries més breus i dels seus contes amb final a escollir. La selecció que hem fet vol ser una mostra representativa de la diversitat de temes, caràcters i arguments que l’autor desenvolupa: des de la nova lectura del conte tradicional a la ciència ficció, passant per personatges quotidians en situacions inesperades i, com no, presentant el seu famós Joanet Rodamón. Tots tenen en comú, però, el que és un tret constant en l’obra d’en Gianni Rodari: no són històries ensucrades, sinó deformacions juganeres de la realitat, amb elements d’absurd, molta ironia i un gran sentit de l’humor. Amb elles planteja qüestions a la mida dels nens perquè hi reflexionin. Rodari escriu contes per nens des d’una lògica infantil; no es tracta, doncs, de contes alliçonadors, sinó ben bé de “contes per jugar”.

És un espectacle concebut per a un públic actiu, és a dir, capaç d’imaginar i construir el món que evoquen les paraules; requereix alhora la seva complicitat, que estiguin desperts per dir-hi la seva en alguns dels temes que poden sorgir arran d’una història o altra. A l’hora d’explicar els contes parem esment en el sentit de l’humor de cada història, potenciant així la comunicació amb els espectadors.

La paraula adquireix gran importància i, per tant, la sessió és idònia per nens d’entre cinc i dotze anys, amb l’edat adient per captar i elaborar els arguments. Com que els contes ofereixen múltiples lectures diferents, entretindran als nens més petits, als que ja no ho són tant i també als adults.

[Els contes triats es troben als llibres
Contes per jugar i Contes per telèfon
d’en Gianni Rodari. Els jocs s'inspiren
en la seva Gramàtica de la fantasia.]


Observacions:
· La sessió es pot dur a terme en qualsevol espai, preferentment tancat, on els nens puguin seure. Si l’organització preveu un espai a l’aire lliure, facilitarà l’equip de so (amb dos micròfons) imprescindible per realitzar la sessió.
· Durada de la sessió: 45-50 minuts aprox.

Consulteu preu i disponibilitat a: